ЗМИЈА ИЛИ МАГАРЕ? - ГЕВГЕЛИЧАНИ ЌЕ ОДЛУЧАТ НА 15ти ОКТОМВРИ
Oпштинската изборна комисија ги утврди кандидатските листи за градоначалник на општина Гевгелија, како и распоредот на гласачкото ливче на локалните избори, кои ќе се одржат на 15 октомври 2017 година.
ЦЕЛОСНА СОВЕТНИЧКА ЛИСТА НА ТОМЕ КИЧУКОВ И ГРУПА ИЗБИРАЧИ
Независната советничка листа на Група Избирачи и Томе Кичуков ќе настапи самостојно на претстојните локални избори под реден број 78.

Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал на МВР во координација со Одделението за организиран криминал и корупција при Основно Јавно Обвинителство денеска  поднесе кривична пријава против 24 лица и тоа: М.Б. (45) од Скопје, раководител на Сектор за консолидација на земјоделско земјиште, размена и идентификација на земјишни парцели во Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство, Ѓ.Д. (55) од Скопје, помошник на раководител на Сектор за меѓународна соработка во МЗШВ, В.С. (33) од Тетово, помлад соработник за водење на договори на земјоделско земјиште  во Одделение за регистрирање на земјоделско земјиште - Сектор за регистрирање, управување и продажба на земјоделско земјиште во државна сопственост во МЗШВ, М.В. (37) од Гевгелија, соработник  за подготовка, прибирање и обработка на податоци од Регистрите на МЗШВ во подрачна единица Гевгелија, П.К. (63) од Гевгелија, виш соработник за собирање, класифицирање и административна контрола на податоците од Регистрите на Министерството во во П.Е Гевгелија, Ј.С. (42) од Гевгелија, референт за административни работи во ПЕ Гевгелија, Г.М. (33) од Валандово, соработник за подготовка, прибирање и обработка на податоци од Регистрите на Министерството во П.Е Валандово, Е.Т. (29) од Валандово, волонтер со Договор во МЗШВ -ПЕ Валандово, М.Д. (51) од Валандово, самостоен референт за стручно административни работи во ПЕ Валандово, В.С. (30) од Скопје, референт за административни работи во Подрачна Единица Кисела Вода на МЗВШ, А.И. (49) од Скопје, помлад соработник за оперативна работа на Министерството во ПЕ Кисела Вода, С.Р. (44) од Скопје, самостоен референт за стручно административни работи во ПЕ Чаир при МЗШВ, Ѓ. И. (29) од Скопје, помлад референт за  административни работи  во МЗШВ – ПЕдиница Карпош со работните задачи што ги извршувал во ПЕ-Чаир и С.П. (53) од Гевгелија, виш соработник за собирање,класифицирање и административна контрола на податоците од Регистрите на МЗШВ во ПЕ Гевгелија,  поради постоење основано сомнение за сторено кривично дело „Злоупотреба на службената положба и овластување“ по чл.353 став 5 од КЗ на РМ. Кривично пријавени се и лицата Е.О. (39) од Богданци, Државен инспектор во Државен инспекторат за земјоделство, З.Д. (34) од Скопје, Управител на правното лице ДЗПТУ Дедема Плус Дооел Скопје, С.В. (48) од Скопје, Управител на правното лице ДПТУ Агро Проџек Велјанови Дооел, Х.Л.Д. (55), турски државјанин, Управител на правно лице Агро Лезет Доо, Н.Ш. (53), турски државјанин, Управител на правно лице Норм Агро Доо, Р.В. (26) од Скопје, Управител на правното  лице Агро Проџек Рамака Дооел Гевгелија, М.В. (24) од Скопје, Т.В. (51) од Скопје, Г.С. (39) од Скопје и К. О.   (66) од Богданци - сите поради постоење основано сомнение за сторено кривично дело „Злоупотреба на службената положба и овластување“ по чл.353 став 5 вв член 24 од КЗ на РМ.

Пријавените, горенаведените кривични дела ги вршеле на начин што Раководителите во МЗШВ кои што биле назначени како претседатели на Комисии за одлучување по јавни огласи за давање под закуп на државно земјиште постапувајќи спротивно на закон, склучиле договори со нови закупци за парцели кои што биле правно спорни и не можеле да бидат предмет на договор. За парцелите кои што се спорни барани се субвенции спротивно на Закон при што барањата за субвенции во системот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделство и руралниот развој се внесувани од лице кое што нема засновано работен однос во МЗШВ, а овие активности ова лице ги прави во координација со кривична пријавената С. П., вработена како Раководител на одделение за координација на подрачните единици во регионот Гевгелија. Во периодот  од 2011 година до 2016 година искористувајќи ја својата службена положба и овластување  пријавените лица со своите незаконски дејствија   противправно се стекнале со имотна корист во вкупен износ од 13.698.297 денари или 222.736.54 евра, истовремено нанесувајќи штета на Агенцијата за финансиска подршка во земјоделството и руралниот развој и на Буџетот на Република Македонија.
Денеска лишени од слобода се шест од кривично пријавените и тоа Ѓ. Д., В. С., М. В., Г. М., Е. О.  и С. П..  

Иѕвор: МВР

./ Т.А.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

Наркоманијата се смета како ментално-хигиенски и општествен проблем. Според пишувањата на старогрчките писатели (Хомер 2500 год. Пр.н.е), Елена, ќерката на...
На шестите локални избори кои се одржаа вчера, од вкупно запишани 19.413 гласачи своето право на глас го оствариле вкупно...
Денес се одржуваат шестите по ред Локални избори во Македонија. точно во 07:00 часот беа отворени сите 35 гласачки места...
Вечерва на полноќ настапи предизборниот молк за локалните избори 2017. Предизборната кампања мина во фер и демократска атмосфера, без инциденти...
на 10ти октомври се одржа промоција на кандидатите од независната советничка листа на Томе Кичуков. gvginfo.mk ексклузивно ви го прикажува...

АНКЕТА

НА КОЈА СОВЕТНИЧКА ЛИСТА ЌЕ И ДАДЕТЕ ДОВЕРБА НА ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ?
loading...

НАЈАВА

Овозможено од